Budapest-tips!

Hej Petter!

Här kommer lite tips för er Budapest-resa:

Bra app för att hitta rätt med spårvagn, metro eller buss: BKK Futár. Jag tror inte att man kan köpa biljett i den men man kan enkelt slå in en adress och hitta rätt transportväg dit.

PEST-sidan:

Hjältarnas torg (Hösök tere) med staty av hövdingarna som grundade Ungern på 800-talet

På Hjältarnas torg ligger Konstmuseet (vet inte om ni vill se sånt…)

Precis bakom Hjältarnas torg ligger stadsparken (városliget), i den finns djurpark, cirkus plus badet Szécsényi. Det är ett väldigt vackert bad men dyrt och turistigt. Ni kanske kan kika från utsidan.

Sen kan man promenera från Hjältarnas torg (eller om ni gör turen åt andra hållet) längs med boulevarden Andrássy út. På Andrássy út ligger operan (jättevacker):

och muséet Terrorns hus (Terror haza) om de två terrorregimerna nazismen och Sovjettiden i Ungern (inget måste, Agnes och Gustav tyckte det var sådär). I det här området på ena sidan av Andrássy út var gettot under Andra världskriget (mellan gatorna Dohány utca, Kertész utca och Király utca). Fina gamla kvarter. Stora synagogan på Dohány utca är väldigt vacker:

Dohány utcai zsinagóga Budapest Fotó Kurka Géza

På Andrássy ut ligger också ett gammal fint kafé/konditori som heter Müvész kávéház.

Ett annat fint café/gammaldags konditori är Gerbeaud (franskt uttal. Gerbeaud kávéház) som ligger på Vörösmarty-torget (Vörösmarty tér) i änden på affärsgatan Váci utca. Väldigt fint ställe dit vi brukade gå när jag var barn.

Härifrån kan man ta sig över till Buda-sidan. Torget ligger helt nära Kedjebron (Szécsényi Lánchíd, den första bron mellan Buda och Pest). På andra änden av den (på Buda-sidan) kan man ta linbana (eller så tar man bussen från Széll Kálmán-torget) upp på Buda-berget.

Då kommer man till de gamla borgkvarteren. Väldigt turistigt! Men värt att se. Här finns Budaslottets labyrinter under jorden. I borgkvarteren ligger den gamla vackra mosaik-katedralen Mattiaskyrkan (Máttyástemplom). Fantastisk! 

Här ligger också Fiskarbastionen (Halászbástya), en del av borgen.

Om man vill kan man istället går från GerbaudStora saluhallen (nagy csarnok) måste ni se! Den är fantastisk. På övervåningen finns prylar och kuriosa (mkt gamla Sovjet-prylar).

Även härifrån kan man ta sig över till Buda-sidan. Saluhallen ligger precis vid Frihetsbron (Szabadsághíd).

När man kommer över den bron (o är på Buda-sidan) står man precis vid det anrika hotellet Gellért (vid foten av Gellértberget). I anslutning här finns ytterligare ett bad (som till skillnad från Szécsényi på Pest-sidan inte bara har utomhusbad utan ett makalöst vackert inomhusbad också): Gellértbadet (Gellért Gyógyfürdö)

Om man vill göra turen åt andra hållet blir det så här:

Gellértbadet på Buda-sidan.

Szabadságbron över till  Pest, och precis där ligger Stora saluhallen.

Från stora saluhallen går man affärsgatan Váciutca ända bort till Vörösmartytorget och där ligger café Gerbeaud.

När man har fikat på Gerbeaud kan man ta den andra bron Lánchíd (kedjebron) tillbaka till Buda-sidan och därifrån åka upp (med linbana eller buss) till borgkvarteren och Mattiaskyrkan osv.

Annat fint att titta på:

Parlamentsbyggnaden är makalös. Den kan man antingen se på håll från borgkvarteren på Budasidan. Eller så tittar man nära och då ligger den på Pest-sidan mellan Kedjebron (Lánchíd) och Margaretabron (Margithíd, bortanför).

Nära parlamentet (mellan parlamentet och Kedjebron) ligger minnesmonumentet Skorna.

Konstverket är en hyllning till de tusentals judar som brutalt avrättades längs Donaus stränder och kajer i andra världskrigets absoluta slutskede. Monumentet symboliserar minuterna innan de sköts och föll i floden, då de alltså tvingades ta av sig skorna på kajen.

Budapest är känt för sina många och fantastiska bad med varma källor. De är väldigt härliga. På Margaretaön (Margit sziget, vacker ö att promenera på) som ligger vid Margaretabron ligger badet Palatinus. Här var vi också mycket när jag var barn. Det är mest utomhus här (en bassäng inomhus tror jag) men fantastiskt att hänga i 36-gradigt vatten när det är kallt ute:

Andra bad som är trevliga och inte så turistiga är Rudas:

Lukács:

(båda på Buda-sidan)

Hoppas ni får en fantastisk vistelse.

hälsningar

Sara