Lucia

Luciakonserterna är höstterminens största satsning med fyra-fem offentliga (oftast slutsålda) konserter. Alla körgrupper medverkar, och varje körgrupp gör minst två konserter. Det finns alltså minst två möjligheter för anhöriga att gå på en Luciakonsert då familjens körsångare medverkar. Till Luciakonserterna säljs numrerade platsbiljetter. Biljettinformation finns under Konserter – Biljetter.

Inför Luciakonserterna gäller det att ha koll på sidan Konserter – Konsertdags-ABC men också på sidan Körklädsel – Klädsel: Lucia.


Förberedande genrep

På Luciakonserterna medverkar som minst ca 90, som mest över 200, körsångare. Det kräver en välplanerad koreografi av förflyttningar i kyrkan. För att det ska fungera måste alla veta var de ska stå och hur de ska gå.

Helgen före Luciakonserterna har alla grupper ett förberedande genrep*. Det är mycket viktigt att vara med på det förberedande genrepet, för då övas alla förflyttningar som grupperna gör under Luciakonserten. Ordet förberedande ska alltså inte läsas som ”mindre viktigt” än genrepet (som för de yngre grupperna också är ett klädrep) utan som ”nödvändig förutsättning för” att kunna genomföra ett genrep.

* genrep: förkortning av generalrepetition = den sista repetitionen före en konsert. På genrepet ska alla vara konsertfärdiga och genrepet ska i stort sett kunna vara ett genomdrag av redan inrepeterat material.


Klädrepetition = genrep

Genrep för Luciakonserterna är också klädrepetition för alla utom NI och GU.

Klädrepetition innebär att alla har med sig det de ska ha på sig (se: Körklädsel – Körklädsel: Lucia) vid Luciakonserterna. Luciakläder och -utrustning lämnas kvar efter klädprovningen och tas med hem igen efter sista konserten. Det som ska lämnas kvar inför konsert är:

 1. Luciasärk märkt med körsångarens namn på en:
 2. galge märkt med körsångarens namn. 
  På galgen ska också hänga en:
 3. kasse märkt med körsångarens namn. 
  Kassen ska innehålla:
 4. det som ska vara under särken 
  = vita/ljusa underkläder utan mönster eller text, samt
 5. det som ska vara på fötterna 
  = ljus, tyst sko, eller ljusa raggsockor/sockiplast/gymnastiktossor/balettskor.
  Enbart vita strumpor blir för kallt. Om det är vått ute blir det vått på golvet inne i kyrkan av publikens skor!
YF och Fasp ska dessutom ha ett:
 1. elektriskt tärnljus med fungerande batteri och glödlampa märkt med körsångarens namn (enklast är att skriva på en bit tejp).

Om någon kommer med fel utrustning tar körmammorna kontakt med förälder och förklarar vad som behöver rättas till. Varje sådan enskild insats tar tid och körmammorna arbetar ideellt på sin fritid. Underlätta för dem genom att prova lusselinnet hemma före klädrepet så att ni inte tar med/skickar med ett i fel längd eller storlek!


Lucia-matsäck (ÄF, NI & GU)

En vitklädd Luciakonsert kräver att man både tänker på matsäckens innehåll och utseende.
Till innehållet måste den vara sådan att den hjälper dig att orka både vänta och prestera.
Till utseendet ska den vara sådan att den kan spillas eller smula utan att lämna synliga fläckar. Det gäller både på dig som äter den och på din granne som kan råka gå in i dig när du äter, eller sätta sig i dina matrester.

Matsäcken får inte innehålla:

 • nötter (i kören finns personer med luftburen nötallergi!)
 • sådant som ger fläckar eller kladdar ner (tex. risifrutti som innehåller väldigt röd sylt)
 • choklad i någon form (alltså inte heller drickchoklad)
 • starkt färgad saft eller läsk (tex. julmust)

Legenden beskyller earlen av Sandwich för att ha uppfunnit dubbelmackan, sandwichen, då han ville kunna äta medan han spelade kort men utan att bli kladdig om fingrarna. Eller kan det ha varit så att han skulle vara stjärngosse och inte ville spilla marmelad över sin vita särk?
Vi låter det vara osagt, men konstaterar att hans idé var ljus som en luciakrona; dubbelmackan är en utomordentlig uppfinning! Detsamma gäller piroger och liknande, så länge innehållet inte är starkt färgat.

Tips från coachen:

 • Apelsinmarmelad och ost är bättre pålägg än hallonmarmelad och leverpastej.
 • Äpple, päron och banan är bättre än apelsin.
 • Den som äter korv äter den utan ketchup.
 • Den som äter pannkakor har i tex äppelmos istället för jordgubbssylt.
 • Den som äter fruktyoghurt väljer en ofärgad variant.

Ja, alla i ÄF, NI & GU måste ha matsäck på Lucia. Du också!

Se till att komma mätt till samlingen och ha med dig något att äta under alla konsertdagarna.
Dagar med två konserter kräver dubbel matsäck så att du kan äta före båda konserterna. Det blir inte tillräckligt långa pauser för att du ska hinna ut på stan och skaffa mat, du måste ha den med dig!

”Men jag blir inte hungrig!”

Adrenalinpåslaget under en konsertdag kan göra att du inte känner dig hungrig eller törstig. Då måste du istället ”gå på klocka”, dvs. se till att du äter någonting minst var tredje timma. Du behöver också dricka tillräckligt mycket vatten.

Det handlar om solidaritet med dina med-sångare; genom att hålla blodsockret på en rimlig nivå minimerar du risken för svimningar och illamående under konserterna, och blir en pålitligare partner!