Klädsel: körgrupperna

Gå direkt till:
Ansikten! Inte hår och sminkKonsertskorFlickkörenGosskörenUngdomskören

Varför särskilda körkläder?

Under konserter och högmässor representerar körsångarna inte sig själva, utan sin kör och Göteborgs Domkyrkoförsamling. En gemensam körklädsel understryker grupptillhörigheten för deltagarna och förmedlar ett helhetsintryck till åskådarna.

Varje körgrupp har sin särskilda klädsel som beskrivs nedan. Om du behöver hjälp med körkläderna är du välkommen att höra av dig till någon av körmammorna. Varje hösttermin anordnas en Klädbytardag som är tänkt att hjälpa till att lösa en del klädproblem för de yngre grupperna.

Om något barn kommer till en konsert eller högmässa med fel kläder, kommer körmammorna att göra sitt bästa för att lösa det, men det är inte alltid möjligt.  Därför är det viktigt att alla föräldrar gör sitt bästa för att barnen har med sig och på sig det de ska.

Svart ska vara svart

Svarta kläder ingår i alla körgruppers klädsel.
För enhetlighetens skull är det viktigt att det som är svart verkligen är svart och inte urtvättat gråaktigt. En omgång svart textilfärg i tvättmaskinen kan göra under!

Ansikten! Inte hår och smink

Publiken vill se sångarnas ansikten. Se därför till att få bort håret ur ansiktet och hålla sminket på en rimlig nivå.
I en kör ska alla synas. Om publiken istället för att se kören som en helhet snubblar på eyelinern eller fastnar med blicken vid ett magnifikt läppstift eller en storartad håruppsättning har vi misslyckats.

Tillbaka upp


Konsertskor

Konsertskor är:

 • helt och hållet svarta = inte mönster i avvikande färg. Enstaka färgklickar (tex. en framträdande logotyp) kan i nödfall täckas över med tex. svart eltejp.
 • låga finskor = skor som traditionellt bärs till finkläder, avsedda för användning inomhus eller i vackert väder. För damer tex. ballerinaskor, “kinaskor” eller orgelskor/karaktärsskor.
  För herrar tex. kostymskor eller loafers.
 • har låg klack
 • tysta = klapprar inte när man går på stengolvet i kyrkan.
  Hårda klackar kan dämpas med möbeltassar under klacken. Lyssna hemma om skorna låter när man går på hårt underlag (parkett går bra att testa på).

Konsertskor är inte:

 • Gympaskor, löparskor, sneakers etc.
 • Kängor. Konsertskor är låga. Kängor är höga.

Tillbaka upp


Flickkören

Se också: Klädsel: 6 juni – Klädsel: Lucia – Klädsel: Julaftons morgon – Klädsel: publikenKlädbytardag

Flickkörens aspiranter (Fasp)

 • Vit långärmad blus/skjorta, så långt som möjligt utan spetsar och andra “krusiduller”. Skjortan ska se neutralt vit ut på håll. Vit = enfärgad vit.
 • Svart kjol, inte kort-kort, enfärgad. (svart ska vara svart)
 • Svarta, heltäckande strumpbyxor med fot utan mönster eller spets, av minst 40 deniers tjocklek. Inte tights/leggings (utan fot) som antingen lämnar foten bar i skon eller måste kombineras med strumpa ovanpå/under.
 • Tysta svarta konsertskor (definition konsertskor).

Yngre Flickkören (YF)

har svarta tunikor som förvaras i Gustavigården. Tunikan är sydd i ett tunt trikåmaterial, därför behöver undertröjan sitta bra framför allt i halsringning och armhålor, för att det inte ska kännas och se “korvigt” ut.

Under tunikan har flickorna:

 • Vit, långärmad t-shirt i trikå, tight modell, rund hals. Vit = enfärgad vit.
  Inte urringad, inte v-ringad, inte polo, inte skjorta/blus. Inga broderier, tryck eller liknande på ärmarna.
 • Svarta strumpbyxor och tysta svarta konsertskor (definition konsertskor).

Det är bra om flickorna har på sig den vita tröjan och de svarta strumpbyxorna redan när de kommer till samling inför konsert, eftersom det förkortar och förenklar ombytesprocessen.

Äldre Flickkören (ÄF)

har svarta tunikor* som förvaras i Gustavigården.
Till den bärs enfärgat helsvart (svart ska vara svart) Upptill: lång eller trekvartslång ärm. Nertill: svarta långbyxor och svarta strumpor.
På fötterna: tysta svarta konsertskor (definition konsertskor)

*1/10 2021: Under en övergångsperiod kommer de nya tunikorna att användas parallellt med de blå sjalarna som använts hittills. Oavsett så är det helsvart som gäller undertill.

Tillbaka upp


Gosskören

Se också: Klädsel: 6 juni – Klädsel: Lucia – Klädsel: Julaftons morgon – Klädsel: publikenKlädbytardag

Gosskörens aspiranter (Gasp)

 • vit långärmad skjorta. Skjortan ska vara instoppad. För att få den att sitta kvar och inte glida upp så lätt: stoppa in den innanför kalsongerna. Vit = enfärgad vit.
 • svarta byxor utan färgade knappar eller sömmar, undvik jeans. (svart ska vara svart)
 • svarta strumpor och tysta svarta konsertskor (definition konsertskor).

Gosskören (GK)

utgår från samma körklädsel som aspiranterna. Till den bär de blå slipovrar som förvaras i Gustavigården.

Målbrottsgruppen Nissarna (NI)

bär vit skjorta (vit = enfärgad vit, inga mönster) och svart kostym eller svart kavaj och svarta byxor, ej jeans (svart ska vara svart), svarta strumpor och tysta svarta konsertskor (definition konsertskor). Eventuellt skärp ska vara svart. Skjortan ska vara instoppad i byxorna. Ljusblå körslipsar förvaras i Gustavigården. Vid helsvart konsertklädsel ersätts skjorta och kavaj/kostym av svart polotröja eller rundhalsad t-shirt. Även den ska vara instoppad.

Tillbaka upp


Gustavi Ungdomskör (GU)

Se också: Klädsel: 6 juni – Klädsel: Lucia – Klädsel: Julaftons morgon – Klädsel: publiken

Sopran och alt

har kimonojackor som förvaras i Gustavigården. Under den bärs svart t-shirt eller linne (svart ska vara svart) utan tryck med rund halsringning. Kimonoärmarna är trekvartslånga. Vid konsert med blå sjal (förvaras i Gustavigården) bärs svart långärmad t-shirt eller blus. Nertill svarta svarta långbyxor (ej jeans), svarta strumpor och tysta svarta konsertskor (definition konsertskor).

Tenor och bas

bär vit skjorta (vit = enfärgad vit, inga mönster) och svart kostym eller svart kavaj och svarta byxor, ej jeans (svart ska vara svart), svarta strumpor och tysta svarta konsertskor (definition konsertskor). Eventuellt skärp ska vara svart. Skjortan ska vara instoppad i byxorna. Ljusblå körslipsar förvaras i Gustavigården. Vid helsvart konsertklädsel ersätts skjorta och kavaj/kostym av svart polotröja eller rundhalsad t-shirt.

Ungdomskören har gjort en egen lathund för körklädsel

Förutom goda råd innehåller lathunden en lista över numrerade slipsar & märkta kimonos. Läs lathunden här!

Tillbaka upp